Страницы

вівторок, 15 березня 2022 р.

 Що таке синдром провини вцілілого і як з ним впоратися? 
 

👉 Синдром провини вцілілого – виникає у тих, хто пережив або був свідком травматичних подій (війни, катастрофи, насилля, стихійного лиха та ін.) та вижив або постраждав менше на інших (або думає, що постраждав менше).

🔶 Як він проявляється 
🔸апатія, втрата фізичних сил;
🔸відсутність бажання жити;
🔸нав’язливі думки про те, що ви могли зробити, та не зробили;
🔸неможливість спати, тривожний сон;
🔸відмова від їжі, нудота;
🔸небажання спілкуватись, сором;
🔸суїцидальні думки, самопошкодження;
🔸відчуття безпорадності, відчаю, постійне відчуття горя.

Симптоми можуть посилюватися, якщо ви раніше мали травматичний досвід або схильні до тривоги та депресії. 

🟢 Як впоратися з синдромом вцілілого? 

Рекомендації від Зорини О’Доннел, коуча зі стійкості та тренерки з розмовної терапії.

🤝 Гуртуйтеся та підтримуйте один одного. Навіть якщо виникає бажання «забитися у глухий кут», намагайтеся таки підтримувати хоча б мінімальне спілкування з рідними та друзями. Бо уникання комунікації з вашим оточенням лише погіршить стан. 

🧏🏽‍♀️ Говоріть про власний досвід з іншими людьми. Якщо ви евакуювалися за кордон розповідайте якомога більше про свій досвід та правдивої інформації про війну росії проти України.

⚡️ Кричіть, аби випустити негативні емоції: оберіть для цього простір, де вас не почують не будуть чути інші люди.

🙏🏼 Займайтеся волонтерством. Це допоможе не лише людям, які потребують вашої підтримки, а й віднайти сенс вашого життя у цих складних обставинах. Якщо ви маєте маленьких дітей, опікуєтеся людьми з інвалідністю, приділяйте максимальну увагу їм.

😴 Турбуйтеся про себе: намагайтеся достатньо спати, ходити на прогулянки. Сон допомагає мозку раціонально мислити та набиратися достатньо сил, аби боротися.

❣️ Простіть себе за те, що ви вціліли. Пообіцяйте собі, що ви будете берегти себе та рідних, аби здоровими повернутися до України та відбудовувати її.

🧘🏼‍♀️ Спробуйте майндфулнес-медитації  (усвідомленої медитації). Медитація передбачає зосередження уваги на певному об’єкті, зокрема — на диханні, звуках, відчуттях та думках. 

🖌 Малюйте на папері те, що відчуваєте та залучайте дітей. А ще розфарбовуйте друковані розмальовки.

🎼 Слухайте вашу улюблену музику. Особливо корисна заспокійлива музика.

💆🏼‍♂️ Робіть вправи самозаспокоєння: зведіть руки навхрест, тримаючися руками за плечі. Далі — почніть гладити долонями рук ділянку від плечей — до зап’ястків. Також перехрещеними руками гладьте ноги.

🙌🏼 Практикуйте техніку «заземлення»: подумки або вголос назвіть 3-5 предметів/явищ, які ви бачите перед собою. 2-3 речей, які ви чуєте. Заплющте очі та зосередьте увагу на відчуттях у тілі.

За посиланням  https://cutt.ly/fAmUBxi — запис семінару від пані Зорини  для проєкту Україно-швейцарський проєкт Діємо для здоров‘я. Ви зможете дізнатися більше про провину вцілілого та як її приборкати. А ще — навчитися вправам, аби поліпшити своє психічне здоров’я.

Немає коментарів:

Дописати коментар